dimarts, 25 de novembre del 2014

LA CONFERÈNCIA DE CARMEN ARANEGUI. DIMECRES 19-11-14



El Col·lectiu pel Patrimoni organitzà una conferència  el darrer dimecres 19 de novembre. En esta ocasió la cita era al Saló d’actes del Consell Agrari. Hi estigué a càrrec de Carmen Aranegui, catedràtica d’Arqueologia de la Universitat de València. El tema va ser “La segona guerra púnica i les muralles de Sagunt”.
 

Prèviament, vam fer una visita guiada al Teatre Romà i al Museu Històric de Sagunto n les explicacions de Carmen Aranegui van ser molt valuases i tots les seguirem amb molt d’interés.
 Aranegui, gran coneixedora de la Història de Sagunt, va començar amb una introducció on va citar als  autors clàssics que havíen  historiat la segona guerra púnica com Tito Livio o Plinio.
Aranegui, trencà el mite de la consideració de Sagunto com colonia grega. Va justificar la guerra contra Cartago com un intent dels romans  per dominar el Mediterrani.
 És per això, que els romans consideraren  la guerra contra Cartago com una guerra justa, perque digueren que Arse-Saguntum era una colonia grega, d’ahí el mite de Zakyntos.
Quant a la guerra, l’arqeuóloga explicà els nou messos de setge que va sofrir Sagunt, afegint que els arsetans hagueren de tenir una bona organització: muralles, intendència, astúcia, força militar,  i armes com la falàrica, que era una arma incendiària. 
Altres punts destacats, fóren  considerar Arse-saguntum com pionera en la circulació de monedes com un valor de canvi i també de l’escriptura. A més a més hi va fer referència   a les bones comunicacions d’Arse i comprà els Barca i els Escipions.
 
 El saló d’actes del Consell Agrari estava de gom a gom, la qual cosa ens omple de satisfacció. El públic  va seguir la conferència amb molta atenció, a més de participar en nombroses intervencions, tot i tractant-se d’un tema tan específic.
 
Des d’el Col·lectiu agraïm la nombrosa assistència de personal, l’interés manifestat en les intervencions i l’acollida  a la catedràtica d’Arqueología Carmen Aranagui, gran coneixedora i investigadora de Sagunt. També volem fer especial menció a Gorka, que ens va deixar el seu portàtil per fer la presentació de forma totalment desinteresada. Gràcies