diumenge, 24 de febrer del 2013

CRÒNICA DE LA VISITA DE LA RUTA D’URSULA 24-2-13




El Col.lectiu pel Patrimoni ha  organitzat aquest diumenge la ruta d’Ursula. Encara que sembla estrany el nom, la veritat és que ha resultat d’allò més divertit i il.lustratiu.


D’alguna manera l’Amadeu Ribelles, conductor del recorregut, ens ha introduït en el segle XV i en el Morvedre medieval, i amb el seu humor socarró hem anat  escoltant  de quina manera Ursula, una dona casada amb Jaume Erau,  home honrat i ric  del segle  XV, es va enamorar del seu magíster de gramàtica, Joan Argent, que sembla que era molt templat i de tots els imprevists que hi van succeir .  
Pel recorregut han passat els personatges, Na Caterina Pina, l’alcabota que li proporcionava el verí i facilitava els encontres entre Argent i Ursula,  el clergue Camarelles, tío de Na Caterina Pina, el sogre d’Ursula, el barber de Sogorb, Na Constança…etc… Tots implicats en aquesta història passional i en l’enverinament de Jaume Erau..
  Ha estat un matí molt divertit i profitós, perque hem conegut una part de la nostra història local que no coneixíem  i aquesta circumstància és una ocasió d’or per estimar més al nostre poble.
 Hem començat   en la Casa dels Berenguer on l’Amadeu ha dedicat el recorregut al nostre benvolgut Pepe Francés que ens va deixar en agost de 2011.Primer ens ha il.lustrat sobre la història d’Ursula i d’allí hem anat a la porta de Santa Maria per anar a la plaça de Sant Tomé on està la finestra gòtica de la casa d’Ursula i hem caminat cap al carrer Amalia Danés  per contemplar la casa d’Ursula des d’una altra perspectiva.


 
Allí a la porta de la casa hem llegit una coples de cec dedicades a Ursula seguides en la lectura pel personal, la qual cosa ha estat molt divertida.
 
Després, pel carrer del Padre  Torralba hem eixit a la porta del Calvari, i ens hem dirigit al carrer de l’Escola per anar a l’entrada del carrer de la Moneta.



Mentrestant l’Amadeu ens refería totes les contalles de Na Ursula barreajant-ho amb el Sagunt medieval.



Arribats a la Plaça Major, ens ha parlat de la porta de la Vila, del mercat medieval i dels jurats… La veritat és que ha estat una bona ocasió per conéixer el Morvedre medieval.
 
 Ha vingut molta gent. Estem molt contents per l’afluència de personal que cada vegada s’interessa més per la història i el patrimoni del poble.
 Agraïm moltissim a l’Amadeu Ribelles , l’amabilitat que ha tingut per ajudar al Col.lectiu en la recuperació de la nostra història.  Ens ha fet gaudir, aprendre i riuren’s. S’havia preparat seriosament la intervención i s’ha notat.Gràcies.

 Seguirem en la tasca, perque no es pot estimar allò que no es coneix.