dilluns, 10 d’octubre del 2011

8 D’OCTUBRE DE 2011. SEGÓN DIA DE LES JORNADES EUROPEES D’ARQUEOLOGÍA I PAISATGE.

Avui visitem primerament la “domus dels peixos”. Per qui no ho sàpiga es tracta d’una troballa al solar que ocupava l’antic cinema Marvi de Sagunt. S’anomena dels peixos, perque s’han trobat unes pintures de dos peixos en les parets del impluvium de la Domus. L’arqueòloga que dirigí l’excavació, Carme Antoni, ens explica tot el treball de recuperació que s’ha feta. També ens explica alguna cosa l’arquitecte Jose Ignacio Pinazo, autor del plà director del patrimoni de Sagunt. Encara no està acabà tota l‘obra , però el que hem vist ens ha paregut d’allò més bé. Les llums ben enfocades, una pasarel.la acristalada amb la corresponent barana i baix les restes arqueològiques. Pense que el dia que s’inaugure serà un bon dia per a Sagunt.

Després anem al “Portici via” o "Via del Pòrtic", més conegut per Morería. Es tracta dels baixos d’un altre solar on s’ha trobat una vía romana (la vía Augusta), voltejada per pilars que sembla ser que sostenien uns pòrtics. És impressionant la claveguera que n’hi al mig i un poc més enllà estan les restes d’alguns edificis i d’una domus. És un tram molt gran, se veu des d’el carrer gràcies  a que s’han posat uns cristals a l’est i a l’oest. Ací encara falta un poc de temps per acabar les obres de recuperació però ja s’hi veu la traça de com podrà quedar-hi.

Després anem a la Casa dels Berenguer al casc històric de Sagunt i estem una poca estoneta, la suficient per a vore la mikvé o lloc de purificació i escoltar l’explicació de les arqueólogues.

A continuació anem al barri jueu on Maite (una altra arqueóloga de la que no sé el cognom) ens explica les caracteristiques del traçat  urbà i de les cases.

En definitiva, aquestes jornades han estat molt profitoses per a tots i totes. Els arqueòlegs ens han mostrat la feina realitzada, ara només falta posar-ho en marxa i avançar, sobre tot perque durant més de 25 anys s’haviem quedat aturats. 

En el col.lectiu volem  i desitgem que s’avance i es pose en valor tot el patrimoni de Sagunt i que els ciutadans i ciutadanes pogam sentir-se orgullosos de la ciutat on vivim.