divendres, 6 de maig del 2011

Segon dia del curset 5/05/2011

Avui se trasladava el curset a Sagunt. Primer hem anat a la domus dels peixos (antic cine Marvi) on les arqueólogues ens han explicat la domus i ens han donat  un croquis explicatiu. Després hem pegat una ullada ràpida a l’església del Raval per anar-s’en después pel carrer Major fins al Museu de Sagunt. Hem baixat al carrer de la Muralla per vore la muralla medieval que tancava la ciutat i hem continuat fins arribar al Museu.

En arribar estava tancat i hem hagut d’esperar-se. La directora del museu, Emilia Hernández, i l’arquitecte Jose Ignacio Casar (autors del pla director del patrimoni de Sagunt) ens han explicat les caracteristiques de l’edifici i també la col.lecció de peces.
Después hem fet la visita al teatre Romà. M’ha caigut l’anima als peus quan he vist l’estat en que es troba el teatre. El sòl de l’escena (que era parquet) esta resec i trencat, ja no te lluentor, no n’hi ha ningú manteniment de l’edifici i m’ha donat vergonya que persones que venen de molts llocs d’Espanya vegen com estava el teatre, el nostre benvolgut teatre.

 S’ha encetat una explicació tècnica per part d’Emilia Hernández, per continuar després en la història del litigi judicial del teatre. Después hem visitat els fonaments i hem vist on estaven colocades les polees des d’on pujaven o baixàven el teló.

Després de dinar a la Casa de Cultura Capellà Pallarés, Carmen Aranegui, catedràtica d’Arqueología de la Universitat de Valencia ens ha deletitat amb una ponència sobre Un viaje utópico a través de la historia de Sagunto.

Després Manuel Cuadrado ens ha resumit la ponència d’ahir per a donar pas a José Ignacio Casar i la seua ponència Una oportunidad para el conocimiento integrado: el Plan director del Patrimonio de Sagunto. El ponent ha estat 75 minuts parlant i quan ha acabat ha estat el moment de la taula redona.

Que vaja per davant que nosaltres no som contraris al plan director, és més, creguem que es un document de partida, el que passa que sembla un llistat dels monuments de Sagunt i no contempla la recuperació patrimonial ni inversions ni estudis de marketing. Ens preocupa que el castell estiga pràcticament derruit i siga un perill públic i que el teatre romà no tinga ningún manteniment i tot això ho hem dit.

Tampoc avui han vingut membres de la comisssió de govern de l’ajuntament.

En fi , tot això ens demostra l’interés que tenen i sobre tot la il.lussió.

“Y mientras tanto Sagunto se cae”…